Menu Close

“Utjecaj hrane na zdravlje”

Dana 15.02.2023. godine odžao sam radionicu na temu “Utjecaj hrane na zdravlje” za mještane lokalne zajednice s ciljem primjene zdrave prehrane i zaštite zdravlja od nezaraznih bolesti. Edukacija je održana u prostorijama OŠ Gvozd u Vrginmostu sa zainteresiranim zaposlenicima i osobama skolnih riziku od kroničnih bolesti, pretilosti, problemima s depresijom i ostalim nezaraznim bolestima metabolizma.

Na radionici su iznijeta iskustva korisnika u pripremi zdravih namirnica i zdrave hrane te koja je hrana za njih zdrava. Raspravljali smo o tome kako njihovo tijelo doživljavca hranu, kako se osjećaju nakon obroka. Iako je svijest o zdravoj i potrebnoj prehrani visoka kod korisnika, uglavnom se ne pridržavaju iste jer navike čine svoje kao i potreba za brzim pripremanjem obroka ili okolnosti ne bivanja u svojem domu gdje se mogu bolje posvetiti pripremanju hrane te smirenom i ugodnom hranjenju.

Izvršili smo ananlizu namirnica s osvrtom na kalorijski sastav i nutrititivne vrijednosti svih namirnica koje smo na radionici prezentirali (kiselo mlijeko, kefir, pečeni lješnjaci, pečeni bademi, lokalno dostupni začini kao što su crvena rog fermentirana paprika, ružmarin, fermentirani kupus, fermentirana mrkva, osušene gljive). Naglasak je bio na pripremi namirnica na tradicionalan način s praktičnim primjerima znanstvenih spoznaja o zdravstvenim prednostima takvog načina prehrane. Korisnici radionice upoznati su s načinima na koje mogu primijeniti hranu na blagotvoran način naspram raznolikih nezaraznih bolesti metabolizma (povišene vrijednosti glukoze u krvi, povišeni krvni tlakm povišeni trigliceridi itd.).

Korisnici su na radionici reazmjenjivali svoja osobna iskustva u pripremi zdrave hrane i osvijestili su svoj pristup zdravoj ishrani. Tema radionice biula je umjerenost i individualizirani pristup zdravoj ishrani primjenom “malih koraka” odnosno malih poboljšanja uzimajući pritom u obzir dob korisnika i njegovo specifično psihosocijalno stanje kako bi se svaki korisnik osnažio da promišlja svoj odnos prema ishrani i potaknuo na promjene koje vode ka boljem odabiru zdravih namirnica i zdrave ishrane u svakodnevnom životu. Prisutni su pokazali zadovoljstvo i korisnost sudjelovanjem u radionici te tražili daljnju suradnju i kontakte.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Skip to content